2016. január 13., szerda

Facebook kérdések és Liebster blog award

Nem szoktam részt venni díjazásokban és hasonló közösségi dolgokban (alapvetően egy szőrösszívű mufurc vagyok), de most két fronton is sikerült: elsőként megajándékoztak egy Liebster-blog awarddal, amit még az első blogomon is megkaptam anno, másrészt a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők facebookos közösségében is kaptam néhány kérdést. Először ezekre válaszolok, utána pedig nézzük a díjat!


Kubasi Natalia, az A Cup of my Life bloggere: Hogyan mutatnád be magadat, és a blogodat 1-1 mondatban?

Egy bölcsész lelkületű jogász, aki nagyon szeret sokat beszélni és véleményt mondani - nem csak a tárgyalóteremben.

Szabó Enikő, a tisztakék bloggere: Milyen terveid vannak 2016 -ra a bloggal kapcsolatban?

Bevallom, nem vagyok az a nagy tervezgetős típus, hanem a kétbalkezes varázsló (by Békés Pál) mintájára csak "úgy zummbele" alapon blogolok. Annyi biztos, hogy szeretném, ha legalább ugyanannyi bejegyzés születne, mint tavaly, de ez sok mindentől, főleg a szabadidőmtől függ - ami pedig a munka függvénye. Nagy segítségemre van ebben a Könyvmolypárbaj, amin idén másodjára veszek részt és 11 könyvet kell elolvasnom és írnom róla, valamint egy egyelőre titkos projekt, amiről később tudok beszámolni. Szeretnék többet írni filmekről és zenékről, valamint folytatni a színházi "közvetítéseket" is. És tervben van két további Shakespeare-drámaelemzés is.
A fő célom igazából az, hogy minőségben és összeszedettségben fejlődjenek a bejegyzéseim, remélem, ez sikerül.

Gidró Zsuzsi, a Zsákból macska bloggere: Mi a véleményed a moly.hu-ról? Miért érdemes regisztrálni? Miben más hasonló könyves oldalakhoz (pl. goodreads) viszonyítva?

Gyakorló molyosként csak ajánlani tudom :) Mint minden közösségi oldalnak, ennek is megvannak a pro-i és kontrái, de egyelőre az előbbiek vezetnek. Nagyon jó a közösség, rengeteg könyvet szerető és olvasó embert ismertem meg, akikkel a való életben is sokat találkozunk is beszélgetünk. Lett így Szegeden Játékklub (könyvek&társasjáték), sci-fi könyvolvasós összeülések, de színházi nézőtársat is szereztem a molynak köszönhetően. Sok érdekes téma vetődik fel, amiről tudunk beszélgetni, jelenségekről, díjakról, nagyon változatosan.
Ugyanakkor persze vannak árnyoldalai is: nekem néha a sznobizmussal gyűlik meg a bajom (zsánerolvasóként - sf&fantasy - azért megkapja az ember, hogy nem minőségi irodalmat olvas), és néha az oldal vezetősége hoz megkérdőjelezhető döntéseket (nem egyszerű egy ekkora közösség szabályozása). De összességében elégedett vagyok az oldallal, folyamatosan fejlődik és nagyon sok munkát raknak bele a készítők, amit mindenképpen megsüvegelek.
Más könyves oldalakon nem regisztráltam, úgyhogy az utolsó kérdésre nem tudok válaszolni.

Földvárszki Nóra, a Sweet things by Norah bloggere: Honnan informálódsz, milyen gyakran?  

Természetesen az internetről, főleg. A moly ebben az elsődleges: itt minden könyves információ felbukkan, általában elég gyorsan. Ezen kívül könyves bloggerektől, oldalaktól, hírportáloktól és persze a facebookról is. Amiben még nagy szerencsém van: több kulturális portálra is írok, így az ottani munkatársak (adott esetben kiadói munkatársak is) nagyon sok hírt megosztanak egymással.

Liebster blog-award:A díjról néhány fontosabb információ:

A kezdeményezés Németországból indult, amelyet bloggerek adják egymásnak. Leginkább azt szeretnék vele elérni, hogy az olvasók jobban megismerjék a bloggert, illetve megtudják azt is, hogy ő kiket olvas, és kiket ajánl olvasásra. Éppen ezért van egy marketing háttere is, hiszen a blogger tovább is adja a díjat, nemcsak megkapja.
A liebster szó jelentése egyébként kellemes, értékes, legkedvesebb, amely utal arra, hogy az odaítélő szívesen jár vissza az adott blogra, és éppen ezért is ajánlja. Fontos megemlíteni azt is, hogy a lánclevelekhez hasonló módon terjed, és a jelölés során nincsen semmilyen tartalmi megkötés. Nemcsak könyves, filmes blogok kaphatják meg, hanem ugyanúgy oda lehet ítélni egy kismama blognak, vagy akár egy gasztroblognak. A jelölésekkel is elárulja egy blogger magáról, hogy melyek azok a területek, amelyekről szívesen olvas. A Liebster Blog Award-ot egyébként nem kötelező továbbadni, de felesleges megszakítani a láncot, hiszen ez mindenkinek elismerést jelent, és ha valami tetszik, akkor dicsérjük meg nyugodtan. Díjat adni pedig szép gesztus.

A díj kötelezettséggel jár, amelynek itt vannak a szabályai. Fontos, hogy a szabályok változhatnak, és maguk a bloggerek is alakítanak rajta:

- Írd meg, hogy kitől kaptad a díjat, linkeld be a posztodba a blogját!
- Írj 10 olyan dolgot magadról, ami nem köztudott!
- Válaszolj a jelölő személy által feltett kérdésekre!
- Nevezd meg az új jelölteket és tegyél fel tíz kérdést nekik!
- Értesítsd a blogokat arról, hogy díjat kaptak tőled!

Tíz dolog, amit kevesen tudnak rólam:
 • nincs hangom, de nagyon szeretek énekelni - akár áriázni is -, de csak otthon, az emberiség szerencséjére;
 • az őszinteséget tartom a leginspirálóbb dolognak;
 • utálom a megjátszós nőket és pasikat, akik másnak akarják mutatni magukat, mint amik;
 • nagy szeretnék sok nyelven beszélni, mert szerintem csak így lehet megismerni egy másik népet, de sosem volt elég kitartásom a tanuláshoz;
 • nincs jó pókerarcom;
 • nem köt le a DIY - sose szerettem ügyeskedni, szabni-varrni;
 • mélységesen tisztelem a tényfeltáró újságírást és szerintem kevés nagyobb érdem van, mint ilyen módon biztosítani azt, hogy kiderüljön az igazság;
 • imádok embereket fényképezni, de sosincs hozzá bátorságom, hogy random emberekhez odamenjek az utcán és lefényképezzem őket;
 • nem szeretem a lihegős lelkesedést nyilvánosan;
 • nem szeretem, mikor a gyerek születése után elkezdenek a szülők (tipikusan anyák) "mi"-vel kifejezni mindent - pl.: már kakiltunk, leböfögtük az ingecskénket stb.
 A 10 kérdésem:

1. Mi volt a legrosszabb és a legjobb könyv, amit eddig valaha olvastál?

Frank Herberttől A Dűne a legjobb, a legrosszabb pedig Antal József Kódja.

2. Melyik könyvről írtál nagyon nehezen értékelést? Miért?

Ez általában olyankor szokott gondot okozni, ha a könyv recenziós és nem indít meg bennem valamit. Lehet, hogy jó a könyv, de mégsem tudom megfogni, nem tudom elindítani azt a gondolatmenetet, ami mentén írhatok róla. Az utóbbi időkben pl. a Folyamistennel vagy a Browser zsinórjaival jártam így.
 
3. Átlagosan hány könyvet olvasol egy évben?

50 körül szokott összejönni mostanában, de munka mellett erre is nagyon büszke vagyok.
 
4. Ha csak egy ételt ehetnél életed végéig, mi lenne az?

Tarhonyás paprikás csirke és palacsinta. (tudom, ez kettő, de sebaj :))
 
5. Mi a kedvenc gyermekkori emléktárgyad?

Van egy zöldre festett kerámia kis kosom, ami a mesekönyv-illusztrációkra emlékeztet, mert még mosolyog is, a neve pedig Máté (az a név, ami az aljára van karcolva).
 
6. Mi az a házi munka, amit legjobban utálsz?

A mosogatás - nedves és nyálkás.
 
7. Mi a kedvenc filmed?

Az Amerikai szépség. Egy szóval gyönyörű.

8. Mi az, amit nagyon szívesen gyűjtesz/vásárolsz és nem könyv?

Imádom az afrikai faragott fabábukat, azokat szívesen gyűjteném, egy pár már van belőlük. De ha lenne helyem, mindent tudnék gyűjteni, gyerekkoromban a bélyegen és szalvétán át az üres joghurtosdobozokig és kóláskupakokig volt mindenen :)
 
9. Milyen műfajban olvasol/nézel filmet leginkább?

Nem annyira a műfaj a lényeg, hanem hogy miről szól az adott mű; ha a tartalom megfog, akkor gyakorlatilag bármi lehet. Persze, azért legfőképp sci-fi.
 
10. Hol olvasol a legszívesebben?

Otthon, az ágyamban vagy a fotelben.

Köszönöm a díjat Luthienlovemagicnek :)

A választottjaim:

A 10 kérdés pedig:
 1. Mi volt a fő motivációd a blogolásra?
 2. Mi inspirál abban, hogy folytasd a blogod?
 3. Mit tartasz a legnagyobb eredménynek, amit blogolással elértél?
 4. Van-e olyan dolog, amit nem szeretsz a blogolásban?
 5. Kedvenc blogbejegyzésed a sajátjaid közül?
 6. Ha egy könyv, egy mozi vagy egy színházi előadás közül kellene választani, mit választanál és miért?
 7. Van-e példaképed vagy olyan valaki, aki inspirál az életben? Ki ő és miért őt választottad?
 8. Mi az, amit legjobban szeretsz az internetben és mi, amit legkevésbé?
 9. Melyik az a hely a Földön, ahová leginkább el szeretnél jutni?
 10. Mi a kedvenc könyved és miért?

6 megjegyzés:

 1. Megcsináltam, még ha nagyon fapadosan is:
  http://acelpatkany.blogspot.hu/2016/01/liebster-blog.html

  VálaszTörlés
 2. Koszi a jelolest, igyekszem en is hamarosan :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Kíváncsi vagyok :) Majd linkeld be ide, kérlek!

   Törlés
 3. http://kaen-sezera.livejournal.com/192977.html

  :)

  VálaszTörlés