2015. augusztus 12., szerda

Etűdök gépzongorára – Mad Max: Fury Road

Mikor előzetesen megnéztem a trilógiát, akkor már tudtam, hogy rengeteg embernek tetszik ez a film. De később is egyre-másra jöttek a magasztaló kritikák, majd a barátaim zöme is szépen lassan megnézte és ajnározta. Ezek után érezhető elvárásokkal és lelkesedéssel ültem be a moziba, és remélem, igazi élményt kapok. Úgy nagyjából a 15. perc táján nyugodtam meg.

A Mad Max: Fury Road egy kompromisszumoktól mentes, kicsit hullámzó tempójú, de lebilincselő alkotás. Régen láttam már olyat, hogy nem tettek engedményt a filmesek azért, hogy minél szélesebb nézőközönséget nyerjenek meg, de szerencsére George Miller haladt előre a lenini úton és folytatta azt a látomását, amelyet 1979-ben megalapozott. Végre egy film, ami mer kegyetlen és kemény, de nem öncélú lenni. Itt az akciónak valóban súlya van, szinte érezzük, ahogy törnek a csontok és zúzódnak a koponyák, de a benzingőz és a füst szaga is belengi a mozitermet. Nem rajongok az autós akciókért, de itt olyan ütközésorgiát láttam, amitől nem tudtam levegőt venni. És ez nem csak a remekül koreografált jeleneteknek köszönhető, hanem a történetnek, de elsősorban a karaktereknek.

Azt ugyanis el kell ismerni, hogy a forgatókönyvíró jól dolgozott. A főszereplőink mind kidolgozott motivációkkal és múlttal rendelkeznek, ahogy haladunk előre azon kaptam magam, mind jobban szurkolok nekik. A pálmát nálam a Nicolas Hoult játszotta Nux vitte, az ő pálfordulása végig hiteles és érthető, hiszen fanatizmusa nem szűnik meg, csak átalakul. Charlize Theron pedig az kőkemény hősnő, akire már nagyon szüksége volt a mai filmgyártásnak, elvégre Sigourney Weaver lassan kiöregszik. Imperator Furiosa potens és megérthető figura, néhány képpel és mondattal könnyen megérthetővé vált személyisége, ami ismét csak a forgatókönyv nagy erénye. Érdekes módon Max az, aki megint csak kicsit téblábol az események közepette, holott ennek ellenére odateszi magát – hiába, ezt már megszokhattuk, hogy kicsit nehezen dönti el, mit is tegyen. Az ő esetében nekem nem jött be a látomások alkalmazása, és az ehhez fűződő spirituális „mentőakció” sem tűnt megfelelő konfliktusfeloldásnak, de hát nem lehet minden tökéletes.A gonoszok esetében Miller visszatért az első részben látottakhoz és ezt nem csak az támasztja alá, hogy Halhatlan Joe-t ugyanaz a Hugh Keays-Bearne alakítja, mint aki az első epizódban Toecuttert. Itt a gonosz nem törődő, mint Humungus, és nem is az Autie-hoz hasonló, „nagyobb jó” elvén működő vezető. Bár neki is megvannak a céljai, amiket éppen csak felvillant a film, de ezek eléréséhez kegyetlen módon lát hozzá, nagyjából bárkit képes feláldozni. Őrült, de jól szervezett őrült, hiszen egy jó kis birodalmat épített fel magának.

Persze lehet dicsérni a történetet, de kétségtelen, ha nem így lenne elkészítve, nem érdekelne annyira. A látványvilág ugyanis lenyűgözően egységes, kezdve a vörös nappaloktól a kék éjszakáig, a lélegzetelállító homokvihartól a gólyalábakon járó szerencsétlenekig. Miller tovább építette az atomháború utáni földjének mítoszát, hiszen itt újabb részeit ismerhetjük meg a kegyetlen sivatagnak. Remélem, a folytatásokban újabb és újabb településeket és újabb túlélési módokat ismerhetünk meg. A Mad Max-széria mindig is erős volt abban, hogy vizsgálta, miképpen képes az ember túlélni és A harag útja egy újabb lépcső ebben a folyamatban.

De ha csak a moralizálás lenne a cél, nem a multiplexekben néznénk ezt a filmet, hanem egy Tarr Béla retrospektív vetítés mellékleteként. Itt nem csak az utolsó fél órában kapjuk meg a szükséges akcióadagunkat, hanem folyamatosan, ehhez pedig kiváló aláfestésül szolgálnak a dobok. Őrült rock, őrült autósok, őrjítő sivatag, őrült színek és viharok – ez a Mad Max: Fury Road.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése