2015. május 3., vasárnap

Rendhagyó áruházlátogatás - Grady Hendrix: Horrorstör

Üdvözöljük kedves Vásárlóinkat a Horrorstör áruházban! Kérjük, helyezzék el táskáikat a kijelölt szekrényekben! Ma én leszek kísérőjük, szólítsanak Mariannának! Kezdjük is meg vásárlókörutunk!

Először is fogják kézbe katalógusunk! „A rémület bútoráruháza” – ígéri a címlap, ragyogó külcsínnel. Apró geggel indít már a borító is, belül pedig hatásos képek keltik a feszültséget, amelyek az olvasás előrehaladtával megidézik a Fűrész-filmek szellemiségét. Groteszk, gonosz poénok, melyek szembesítenek a modern marketinggépezettel. De haladjunk is tovább!

A bejárattól jobbra találják alapítónk, Grady Hendrix képmását. Mr. Hendrix találta ki azt a koncepciót, ahogyan ma áruházunk működik. Mintául az Ikea szolgált, valamint a fogyasztói kultúra  egyéb szegmensei, amelyeket finom iróniával, bár némileg szájbarágósan épített bele kitalált világába. A legfontosabb, és erre kérjük figyeljenek, hogy itt minden az Önök kényelmét szolgálja, a legfontosabb, hogy Önök jól érezzék magukat! Ezért nem is megyünk bele mélységében a dolgokba, nehogy túl nehéznek találják a napi adagot. Mindenből csak egy kicsit, maradjunk csak szórakoztatóak!

Balra áruházunk Legfontosabb Célkitűzéseinek Listáját láthatják. A cél nem volt más, mint hogy egy szokatlan térben játszódó horrortörténetet adjunk Önöknek! Elvégre mi lehet kevésbé megszokott, mint egy bútoráruház?! Horrorok inkább játszódnak sötét erdő mélyén, nyirkos kastélyokban, vagy éppen mostanság már a szomszéd szobában vagy a saját lakásunkban, de valahogy eddig mintha a Tescót, BauMaxxot vagy az Ikeát senki nem pécézte volna ki magának. Ez utóbbi pedig különösen alkalmas az ijesztgetésre, hiszen a kiejthetetlen nevű bútorok között még a legbátrabb szívűek is megrettennek. Éjjel pedig minden átalakul, szokatlan árnyékok, kemény élek, berendezett szobák. És ez persze a fogyasztói társadalom egyik szentélye is, hiszen vannak, amik a svéd húsgolyókért képesek vásárolni – második otthonunk! Lehet annál ijesztőbb, mint hogy minden az Önök kényelmét és a minél nagyobb profitot szavatolja?!


Ha bármire szükségük van, a büfében megtalálhatják! Amennyiben pedig készen állnak, beléphetünk a Bemutatótérbe!

Útjuk során segítségünkre lesznek áruházunk dolgozói. Nem igazi karakterek ők, csak amolyan archetípusok, akikkel már Önök is találkozhattak: a kallódó lány, a savanyú vénkisasszony, a maximalista főnök, a jófej fiú és a kicsit buggyant, de szép lány. Alapítónk megelégedett azzal, hogy felskiccelje dolgozóinkat, de azzal már nem foglalkozott, mennyire hitelesek – különösen akkor feltűnő ez, ha szólnak Önökhöz. Papírízű mondatok szimpatikus szájakból, de semmi igazi egyéniség. Ez teszi áruházunkat bárhol megismerhetővé, de cseppet sem egyedivé, így Vásárlóink  könnyen otthon érezhetik magukat, már ha ezt akarják.

Ha szétnéznek, láthatják, milyen térben mozognak alakjaink, útjukat előre mutatják a felfestett nyilacskák, melyeket mi is haladunk tovább. Újabb és újabb rémségek minden sarkon, eszeveszett tempó, haladunk előre, de úgy nő bennünk az elégedetlenség is. Hiszen a fordulatok előre kitalálhatóak, aki jól figyelt, már az elején tudja, mi lesz hőseink sorsa. Tudjuk, ki növeszt gerincet, tudjuk, ki veszik el áruházunk folyosói között. Ennek az egész hajszának keretet a zsánerbeli újdonság adhatna, de az nem ennyire forradalmi, viszony otthonosan ismerős.

Mert hát mi is az a szellemi tőke, amit átad áruházunk? Hát az emberi gonoszság! Hiszen minden innen indul ki, manapság már az egyszerű borzongatás nem menő. Persze, vannak itt paranormális dolgok, de az egész mögött egy sötét szív dobog. Megtalálnak itt mindent, mi szem-szájnak ingere: suspense-t patkányokkal és sötét sarkokkal, hagyományos szellemidézést, oszladozó hullákat, penészes falakat. Alapítónk megidézi a klasszikusokat, a zombikon keresztül a szellemeken át az indián temetőkig, de még a torture horrorokat is. Persze, kaphatna ez modern színezetet, ha a fogyasztói kultúra nem csak tétlen háttere lenne a történetnek, hanem kicsit aktív szereplője, de ez elmarad. Egy-egy mondat szereplőink szájából a munkáért való aggódásról, a józan eszet felülíró pénzügyi érdekekről kevés – ehhez tudatosabb és mélyebb koncepció kellett volna. Így is összeáll ebből a keverékből valami feszült és félelmetes, de nem annyira maradandó. Viszont trendi és menő, ami miatt végül csilingelnek a pénztárgépek!

Elérkeztünk utunk végére, a kiválasztott árucikkeket kifizethetik a kasszáknál. Nem is volt sok ez a 236 oldal, igaz?! Ezért javaslom is Önöknek, helyezzék el a futószalagon legfrissebb, matt elefántcsontszín papírra nyomtatott és fényes borítóval ellátott Horrorstör könyvünket! Ha megtetszett, látogassanak még el hozzánk, hiszen itt mindig újabb és újabb borzalmakat találnak! És ha nem tudták eldönteni, hogy a beszámolóból mi igaz és mi az eladásösztönző szöveg? Úgy Önöknek nagyobb sikerük volt ezzel a bejegyzéssel, mint nekem a könyvvel, ugyanis ott ezt a kettősséget felülírta a történet. Pedig kaphattunk volna többet is. De remélem, mostanra már fizettek! 
 

4 megjegyzés:

  1. Jópofa bejegyzés volt ez, nagyon hangulatos és egyedi. Bár a könyvhöz nem hozta meg a kedvem, de mindenképp érdemes volt elolvasni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, nem lennék jó marketinges :)

      Elolvasására azért mindenképpen ajánlanám; van, aki pl. a molyon nagyon nem értett egyet velem :)

      Törlés
  2. (Már egyszer írtam ide, de elveszhetett az éterben. :) Szóval ismétlem magam - )

    A véleményed olvasása előtt 1 (!) nappal nézegettem a könyvtárban, hogy de jó ez a téma, tök jó a borító és lazán visszaadtam a könyvtárosnak. Az írásod elolvasása után, pedig majdnem lefejeltem a billentyűzetet. Mondjuk nem a patkányos sarkokra meg a gerinctelenekre indultam rá :)) Inkább a hangulattal fogtál meg.
    - Meg a Fűrész filmek említésével. Tervbe véve, alig várom a könyvet. :) Köszönöm ezt a hangulatos írást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig köszönöm a kedves szavakat! Ha elolvasod, írjál ám róla! :)

      Törlés